dinsdag 24 februari 2015

5 x veggie club sandwich

Een club sandwich bestaat blijkbaar al sinds eind 19e eeuw. De originele versie bevat vlees, maar aan alles is een veggie-mouw te passen. Hier een selectie van Veggie Club Sandwiches uit mijn keuken. De basis zijn meestal 3 sneetjes geroosterd brood, verder kan je eindeloos variëren. 

De breakfast club

Deze ontbijtversie is ideaal na een zwaar avondje. Een collega wist me trouwens te vertellen dat je meer energie krijgt van een hartig ontbijt dan van een zoet en suikerrijk ontbijt. Dan moet je deze ontbijtclub eens proberen met een tikkeneitje & jonge spinazie.



Als ik er 1 of 2 spiegeleitje(s) tussen zwier, bak ik dat aan de 2 kanten, dus ook even op de "spiegelkant", dan is het toch al wat minder smossen.



De laagjes
Sneetje geroosterd brood - jonge spinazie - spiegeleitje met peper & zout - laagje ketchup - sneetje geroosterd brood - laagje mayo - geraspte wortel - schijfjes tomaat - p & z - sneetje geroosterd brood







De vegan club

Ook vegan kan je je volledig uitleven met de club sandwich. Met humus of andere spreads, met een groenteburger, ...



Als basis gebruikte ik lekkere zelfgemaakte humus, zoals deze bijvoorbeeld. Op foto 4 zie je dunne ringetjes rode ui gemarineerd in balsamico azijn, een aanrader. 



De laagjes:
Sneetje geroosterd brood - humus - rucola - geroosterde pijnboompitjes - sneetje geroosterd brood - schijfjes komkommer - ringetjes rode ui in balsamico - schijfjes tomaat - p & z - sneetje geroosterd brood














De club met alles erop en eraan

Met kaas én eitjes én groentjes voor een stevige lunch.



De laagjes:
Sneetje geroosterd brood - schijfjes tomaat - dubbel spiegeleitje met p & z - fijngehakt lente-uitje - sneetje geroosterd brood - laagje mayo - blaadje sla - schijfjes komkommer - p & z - schijfjes tomaat - plakje jonge kaas - sneetje geroosterd brood


De winterse club

Met de enige sla die ook echt winters is: veldsla.



Ik maakte nog eens deze rode bietencrème, een perfecte spread voor een Club, zo bleek.



De laagjes:
Sneetje geroosterd brood - rode bietencrème - veldsla - dun laagje mayo - sneetje geroosterd brood - plakje oude kaas - dun laagje mosterd - geraspte wortel - dun laagje mayo - p & z - sneetje geroosterd brood














De zomerse veggieburger club

Met een groenteburger naar keuze. En wat gegrilde courgette. Laat dan wel 1 laagje brood achterwege, tenzij jij wel een geweldig grote mond hebt natuurlijk. Ik niet.



De laagjes:
Sneetje geroosterd brood - laagje mayo/veganaise - blaadje ijsbergsla - schijfjes tomaat - ringetjes rode ui - gebakken veggieburger naar keuze - laagje ketchup - plakjes gegrilde courgette - sneetje geroosterde brood


En jij, wat zou jij tussen jouw Club Sandwich zwieren?

zondag 15 februari 2015

Warme quinoasalade met broccoli, cashewnoten en nog veel meer...

Ik had nog eens zin in iets Marokkaans getint, maar geen couscous meer in huis. Dus werd het dit slaatje met quinoa en wat ik wel nog in de (koel-)kast vond.



Dit heb je nodig voor 2 porties:
  • 150g quinoa
  • 1/2 broccoli
  • 100g kikkererwten (uit blik of gedroogd & gaar gekookt)
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 1 grote wortel, geraspt
  • 1 handje rozijnen, fijngehakt
  • 1 hand cashewnoten
  • 1 handje zwarte olijven, ontpit en grof gehakt
  • Olijfolie
  • Ras-el-hanout
  • Peper & zout
  • Voor de afwerking: veldsla of rucola...

Zo maak je het:
Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen de broccoli schoon en hak in kleine roosjes.  Zet een anti-kleefpan op het vuur en rooster er de cashewnoten goudbruin in en zet ze opzij. Doe daarna een klein bodempje water in de pan en breng aan de kook. Doe er de broccoliroosjes in en kook ze er beetgaar in tot het water verdampt is. Doe dan een flinke schuit olijfolie in en bak de fijngehakte ui samen met de broccoliroosjes. Doe er dan ook de kikkererwten bij en kruid alles goed af met peper, zout en ras-el-hanout.


Meng dan alles samen: quinoa, broccoli met ui en kikkererwten, geraspte wortel, rozijntjes, olijven. Breng nog wat extra op smaak met olijfolie, peper & zout en ras-el-hanout. Een beetje extra komijnpoeder en/of kurkuma mogen ook altijd. Werk af met de geroosterde cashewnoten en wat frisse sla, zoals veldsla.







Ook de volgende dag nog heel lekker koud als lunch!

zondag 8 februari 2015

Winterse tofuspiesjes met spruitjes en kastanjechampignons

Zomerse barbecues met bijhorend eten op een stokje, daar moeten we nog even op wachten. Niet getreurd, je kan ook gewoon binnen gezellig een winterse versie maken in je grillpan. Dat was althans de bedoeling van deze experimentele spiesjes. En ik moet zeggen, dat viel heel goed mee.



Ik koos als basis gerookte tofu, dat heeft toch iets meer smaak dan de gewone natuurversie. En ik weet niet hoe het komt, maar zo'n gerookt smaakje dat past heel goed bij spruitjes. Spruitjes met spekjes is niet voor niks een klassieker onder de vleeseters. 

Voorzie zeker genoeg spiesjes per persoon, dit zijn groenten én eiwitten samen. En heb je niet veel tijd of zin in gedoe met spiesjes, wok dan de ingrediënten kort. Dat deed ik ook met de overschot en was ook zo heel lekker met wat rijst.

Dit heb je nodig voor een 10-tal spiesjes
  • 1 pakje gerookte tofu (van Provamel, bij o.a. Bio-Planet)
  • 1 klein bakje kastanjechampignons
  • 15 à 20 spruitjes, eventueel geblancheerd
  • 1 grote rode ui
  • Soyasaus
  • Ahornsiroop
  • Olijfolie
  • Voor erbij: aardappelpuree of stoemp

Zo maakte ik het:
Maak de spruitjes schoon en blancheer ze eventueel kort. Ik deed dat niet, want ik heb spruitjes graag beetgaar. Halveer ze.
Borstel de champignons schoon en snijd ze afhankelijk van de grootte in 2 of 4 stukken.
Maak de ui schoon, snijd in grove stukken en ontleed de "rokjes".
Laat de tofu ten slotte uitlekken en snijd in dobbelstenen.

Doe dit alles in een kom en laat marineren in soyasaus met een scheutje ahornsiroop en olijfolie. De hoeveelheden deed ik wat op het gevoel. Neem zeker niet te veel maple syrup, dat verbrandt snel. Zet even opzij.


Steek alles op stokjes en verwarm je grillpan met een scheutje olijfolie. Grill de spiesjes aan alle kanten. Zet je vuur dan wat lager zodat de spiesjes niet verbranden, maar de groentjes toch voldoende kunnen garen. Als ze bijna klaar zijn, verdeel je nog wat van de marinade over de spiesjes voor extra smaak.








Serveer met een heerlijke puree of stoemp. Ik koos voor een simpele wortelstoemp. Winterse kost op z'n best. Ik heb niet het geduld, noch het talent voor een mooie presentatie op het bord, maar lekker was het wel!



Probeer ook deze tofuspiesjes:
Tofuspiesjes met rode curry
Zomerse tofuspiesjes

maandag 2 februari 2015

Bananenflensjes met een vleugje kokos

Zo, vandaag is het dan écht Lichtmis. Heb je nog geen dessertje voorzien voor vanavond, dan is dit misschien nog een goeie last-minute pannenkoekentip.

Ik had een tijdje geleden opnieuw last van het "te-veel-rijpe-bananen-in-de-fruitmandsyndroom". En ik ben niet de enige die daar last van heeft, zo blijkt

Ik had voor die avond ook nog een dessert nodig dat ik op voorhand kon klaarmaken. Ik ging op zoek naar inspiratie en vond die hier. Ik had ook de nieuwe kokosdrink van Alpro in huis gehaald. Het werd een exotisch dessert met verse ananas en opgeklopte vanilleroom erbij. De pannenkoekjes kan je perfect op voorhand maken en daarna gewoon opwarmen. Snijd ondertussen een ananas aan en klopt room op met wat bloemsuiker en vanille.

Dit heb je nodig voor een 6-tal dessertjes:

  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 100g patisseriebloem
  • 1,5 Alpro kokosdrink
  • 1 snuifje kaneel
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • Arachide-olie
  • Voor erbij:
    • 1 doosje opklopbare (soya-)room
    • Bloemsuiker
    • 1/2 vanillestokje
    • 1 rijpe ananas

Zo maakte ik het:
Plet de bananen fijn met een vork.
Neem een grote mengbeker en doe er de bloem in. Maak een kuiltje en meng hierin de fijngeplette banaan, de eieren, honing, kokosdrink, bruine suiker en vanille geleidelijk met de handmixer tot je een mooi deegje hebt. Meng er ook nog een scheutje arachide-olie onder.Verwam een pannenkoekenpan met een scheutje arachide-olie. Bak de pannenkoeken 1 voor 1 in een klein scheutje olie. Je kan kleintjes maken of grote.



3 kleintjes volstaan zeker als dessert, anders wordt het al snel te zwaar.
Is er nog een pannenkoekje over morgenochtend? Dan eet je die toch gewoon als ontbijt met wat vers fruit en maple syrup!


Nog meer tips om je overvloed aan rijpe bananen op te gebruiken:

zondag 1 februari 2015

Havermoutpancakes met verse ananas en maple syrup

Nog een ontbijtreceptje met havermout om het af te leren. En om te tonen dat je toch heel wat meer kan doen met havermout dan alleen maar pap maken. En ook omdat het maandag lichtmis is, dé hoogdag van dé pannenkoek (en iets van Maria?).



Na een beetje rondsurfen naar een geschikt recept en bladeren in Ons Kookboek, kwam ik uit bij volgend receptje voor een 6-tal pancakes, afhankelijk van de grootte/dikte.

Dit heb je nodig:
  • 100g havermoutvlokken
  • 250ml soyamelk
  • 2 eieren
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • 1 eetlepel maple syrup + extra om te serveren
  • Arachide-olie

Zo maak ik het:
Neem je blender of keukenrobot en mix de havervlokken tot je een grove bloem hebt. Doe in een grote mengbeker. Kluts de eitjes los met de soyamelk, vanille-extract, 1 eetlepel maple syrup en een klein scheutje arachide-olie. Meng geleidelijk onder de haverbloem met behulp van een handmixer.

Zet een koekenpan op het vuur, heet maar toch niet op maximum. Verwarm een scheut arachide-olie en bak daarna de pancakes één voor één in een scheutje olie. Ik ben niet zo'n held in het omhoogflippen en draai ze gewoon om met een spatel. Laat de pancakes zeker niet te lang bakken, door de maple syrup in het deeg kleuren ze nogal snel.

Serveer met stukjes verse ananas en overgiet rijkelijk met maple syrup. Yum!


Ze zijn vast ook lekker met een laagje confituur of met gebakken appeltjes met kaneel...