dinsdag 19 februari 2013

Méli-mélo 6: 2013

Het is hier de laatste maanden wat rustiger geweest op tallore.blogspot.be, maar er werd wel af en toe gekookt hoor. Niet altijd even origineel of "from scratch", maar daarom niet minder smakelijk! Hierbij een verslagje:

"Zelf" pizza maken
Akkoord, ik ben ook meer te vinden voor zelfgemaakt pizzadeeg, maar soms is er nu eenmaal geen tijd voor! En dan kopen wij hier ook wel eens kant-en-klaar pizzadeeg uit de supermarkt. Een lekker tomatensausje erop, wat mozzarella en groenterestjes en je hebt supersnel een lekkere hap op tafel getoverd. Elvea heeft nu zelfs kant-en-klare pizzasaus van uitstekende kwaliteit om mee aan de slag te gaan. Nog supersneller!



Typische Tallore Residentie Pizza: 50% veggie, 50% meaty:



Een feestelijke soep
De feestdagen zijn natuurlijk al lang achter de rug nu, maar ik wou toch nog even mijn bijdrage aan het jaarlijkse familiekerstfeest delen. Dit jaar werd de soep aan mij en zuslief toevertrouwd. Zij maakte dé oersoepklassieker (tomatensoepmetveelballekes) voor de jeugd en ik zorgde voor deze heerlijke waterkersroomsoep volgens dit recept van Colruyt (wel met groentebouillon of course) voor de grote mensen. Een aanrader!



Groentepakket
Sinds kort hebben we ten huize Tallore een proefabonnement biogroenten en -fruit genomen bij Boerderij De Loods. Dat initiatief bestaat al langer, maar ze leveren sinds kort bij ons in de buurt en dan wou ik het wel een proberen. 



Ik heb de afgelopen weken ook al kunnen experimenteren met wortelpeterselie, verse rode bietjes, postelein, ... Binnenkort een paar receptjes online!

Dagen zonder vlees
Ook dit jaar zijn er opnieuw de dagen zonder vlees. Voor mij is het alle dagen van dat, maar misschien bij jou niet en wil je jezelf wel eens uitdagen? Go for it!

donderdag 7 februari 2013

Haloumiburger met tzaziki

Soms heb ik ongelooflijk veel zin in een goeie burger. Geen zin in het vlees dat daar meestal mee gepaard gaat, maar eerder in het concept. Lekker broodje, knapperige groentjes, een smakelijk sausje en iets "vleesvervangend". Dat laatste werd haloumi. Ik at het al eerder op restaurant, maar maakte het nog nooit zelf klaar. Heel simpel en heel smaakvol, zo bleek, zelfs tussen een broodje.

Zo'n broodje met tzaziki zou ook heel goed passen bij de "Italian Style" burgers die ik een tijdje geleden bij mekaar gooide. Recept onderaan! (Vegan!) Heeft iemand al tzaziki geprobeerd met Mild & Creamy yoghurt van Alpro trouwens?

Geen burger zonder ketchup voor mij. Ik liet me onlangs verleiden door de nieuwe Heinz tomatenketchup met balsamico, een winnaar wat mij betreft!



Dit heb je nodig voor 4 burgers:
  • 4 volkoren broodjes
  • 1 pakje haloumi (Delhaize)
  • enkele blaadjes ijsbergsla
  • 1 kleine rode ui, in halve ringetjes
  • 1 rijpe tomaat in plakjes
  • 1 wortel, geraspt of in sliertjes met de dunschiller
  • 4 flinke eetlepels ketchup
  • 1/2 komkommer, geschild, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 200g (Griekse) magere yoghurt
  • Fijngehakte bieslook (evt. gedroogde)
  • Kneepje lookpasta (of 1/2 teentje geplet)
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Zo maak je het:

Maak het komkommersausje klaar: dep de blokjes komkommer goed droog met keukenpapier, meng met de yoghurt, look en een scheutje olijfolie, kruid met bieslook, peper en zout. Zet opzij.

Dep ook het haloumikaasje droog en snijd voorzichtig in een 8-tal plakjes van een kleine cm. Bak ze in olijfolie enkele minuten aan weerszijden, draai voorzichtig om met een spatel.

Verwarm eventueel de broodjes wat voor en snijd ze open. Smeer een dikke eetlepel ketchup op de onderste helft, schik daarop de gebakken haloumi en de groentjes en werk af met 2 eetlepels tzaziki. Houd een rol keukenpapier in de buurt, het is een smossertje ;)



Italian style burgers (3 à 4):
  • 1 blik kikkererwten (400g), gespoeld en uitgelekt
  • 10-tal zwarte olijven
  • 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
  • 10-tal zongedroogde tomaatjes
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Peper & zout van de molen
  • Olijfolie om te bakken

Mix alle ingrediënten samen in de keukenrobot en laat even opstijven in de koelkast. Vorm er burgers van en bak enkele minuten goudbruin aan beide kanten.