dinsdag 16 oktober 2012

Italiaans geïnspireerde bloemkoolquiche

Er is nogal wat te doen geweest in foodblogland deze maand. En ik lijk maar achterop de slenteren. Zijn al de revue gepasseerd, al dan niet in chronologische volgorde: wereldvegetarismedag, Vegan month of food, wereldeierdag en vandaag is het zelfs wereldvoedseldag. Ongetwijfeld staan er nog een paar andere smakelijke dagen op het programma deze maand. Maar even terug naar die wereldeierdag van afgelopen vrijdag, die toepasselijk ondersteund wordt door de site www.ei.be. (Vresel-ei-ke intro als je geluid helemaal open staat, dat wel.) En ik ben het er wel mee eens dat tikkeneitjes formidabel fastfood zijn.



Sinds dit voorjaar hebben we 4 toffe kiekens in onze tuin die elke dag verse eitjes leggen, helemaal natuurlijk zonder legkorrels. Eiergerechten staan hier dan ook vaak op het weekmenu, zoals quiches/groentetaarten bijvoorbeeld. Meestal met spinazie, prei, courgette/boontjes, of broccoli enzo... maar vorige week deed ik het eens met bloemkool, volop in het seizoen nu. Lekker! Ik was wel iets te enthousiast geweest met de bloemkool, waardoor het bij momenten wel wat droogjes was. Een halve bloemkool is zeker genoeg. En met dat slaatje erbij was het perfect! 

Quiche lijkt dan niet meteen "fastfood", maar ik vind eigenlijk van wel. Oven voorverwarmen, groentjes voorbereiden, eitjes klutsen en voilà. En terwijl de oven de rest van het werk doet, kan je jezelf al een aperitiefje uitschenken, een snel slaatje bij mekaar gooien, de keuken opruimen, de tafel dekken, een boekske lezen et voilà. 

Dit heb je nodig:
  • 1 rol kant-en-klaar kruimeldeeg
  • 6 eitjes
  • 120 ml lightroom
  • 2 eetlepels vers geraspte Grana Padano / Parmigiano Reggiano + extra
  • 1/2 bloemkool
  • Ruime hoeveelheid groentebouillon
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 eetlepel pesto naar keuze (ik had nog een potje rode staan)
  • Scheutje goeie olijfolie, verse bieslook en basilicum voor de afwerking
  • Vers gemalen zwarte peper + zout
  • 1/2 koffielepel oregano
  • Slaatje, bijvoorbeeld:
    • 1 pakje rucola
    • Peper & zout
    • Goeie olijfolie
    • Balsamico
    • Schilfers Grana Padana / Parmigiano Reggiano


Zo maak je het:
Verwarm je oven al voor op 180° C. Breng de bouillon aan de kook en blancheer er de bloemkool een minuutje of 5 in. Giet af (en bewaar de bouillon eventueel om soep de maken van de andere 1/2 bloemkool!). 

Kluts de eitjes los met de room, 2 el. geraspte kaas, oregano en kruid met peper en zout.

Neem een taartvorm en rol er het kruimeldeeg in uit. Bestrijk de bodem met pesto en prik er wat gaatjes in met een vork. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes over de bodem en overgiet met het eiermengsel. Strooi er ten slotte pijnboompitjes over.



Nu mag de quiche in de oven en kan jij beginnen aperitieven! Maak dan nog snel een slaatje. Na ongeveer 25-30 minuten zou het ei mooi gestold moeten zijn. Laat een minuutje rusten en serveer met wat verse, gehakte bieslook en basilicum, geraspte Parmezaanse kaas en een paar druppels olijfolie. En het slaatje natuurlijk. Als dat geen "Fast" food is, dan weet ik het ook niet. Smakelijk!



(En het is tegenwoordig is het weeral te donker voor een doenbare foto eer ik het eten op tafel krijg, zoals je ziet...)

5 opmerkingen:

  1. Lang geleden dat ik nog bloemkool heb gegeten... ga dat nog eens inplannen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aha, gevonden!
    Een bloemkool-quiche recept dat meer omvat dan "bloemkool + room/melk + eieren + peper en zou".
    Dit ga ik vanavond direct eens uitproberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit recept wordt hier ondertussen minstens 1 keer per maand gemaakt want snel en lekker! Bedankt Tallore!

    BeantwoordenVerwijderen