donderdag 30 juni 2011

Vegan chocoladecakejes

Afgelopen winter ontdekte ik in New York een ongelooflijk schattige bakkerij: Babycakes NYC (248 Broome Street, in de Lower East Side). Na een overdosis suiker en boter een paar dagen eerder bij Magnolia Bakery (hier meer over deze andere schattige bakkerij), was dit een zeer welgekomen afwisseling. Het bakkerijtje van Erin McKenna is gespecialiseerd in suiker- en glutenvrij vegan gebak. Intussen zijn er al verschillende filialen, is er een kookboek, 2 zelfs en kwam Erin haar cakejes bakken bij Martha Stewart. Maar het allerbelangrijkste heb ik nog niet vermeld: lekker, zo lekker zijn de Babycakes gebakjes! Ik proefde er een brownie en een vanillemuffin met babyroze frosting, fantastisch. Je stelt de aanwezigheid van boter, eieren en suiker in gebak toch wel een beetje in vraag. Ik kocht me dan ook meteen het eerste kookboek, want dat moest ik thuis toch ook eens proberen! 


Bij het lezen van de recepten word je wel al wat minder enthousiast... Heel wat van de ingrediënten vind je hier niet of nauwelijks in de supermarkt: Garbanzo-Fava Bean Flour (pardon?), Patato Starch (aardappelen?), xanthaangom (ooit al van gehoord, maar eh...). Alles wordt heel goed in het boek uitgelegd, maar dan nog. De agavenectar vond ik nog vrij snel bij Bioplanet en ik ging dan toch maar aan de slag met een deel van de andere ingrediënten van het brownierecept (zelfgemaakte appelmoes, cacaopoeder, bakpoeder, vanille-extract, ...) en een paar geïmproviseerde (speltbloem, maïszetmeel, sojamelk, ...). De brownies waren ok, maar helemaal niet zo wauw als de echte Babycakes. Hoe geweldig ze ook zijn in de bakkerij zelf, het is geen DIY-materiaal voor mij... Jammer, vandaar dat mijn recept ook de blog niet haalde. De foto krijg je wel te zien:




Goed, maar ik wou dus wel nog steeds lekkere vegan cakejes proberen maken. "Vegan Cupcakes Take Over The Word" van Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero bracht soelaas. Met het Babycakes avontuur nog vers in het geheugen, verving ik de suiker van het originele recept door agavenectar (2/3 van de hoeveelheid suiker), en gebruikte ik speltbloem. Voor de rest hield ik me min of meer aan het basisrecept van de chocolade cupcakes (12 stuks ongeveer):
  • 1 cup (spelt-)meel
  • 1 cup sojamelk
  • 1 theelepel appelazijn (ik had enkel frambozenazijn in huis en dat ging ook!)
  • 1/3 cup cacaopoeder
  • 1/3 cup Alpro bakken & braden (of andere margarine of plantaardige olie)
  • 1/2 cup agavenectar (of 3/4 cup suiker)
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat (baking soda)
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • Een snuifje zout


Zo maak je ze:
Verwarm eerst de oven voor op 170° C (180° als je suiker gebuikt i.p.v. agavenectar). Klop de sojamelk samen met de appelazijn luchtig en zet eventjes opzij. Meng de agavenectar met de gesmolten sojaboter en vanille-extract in een kom en voeg er daarna de dikker geworden sojamelk aan toe en klop tot een schuimende massa. Meng in een andere kom de droge ingrediënten: meel, cacaopoeder, bakpoeder en zout (en eventueel suiker). Voeg deze in 2 keer bij de "natte" ingrediënten en meng goed tot er geen grote klonters meer inzitten.


Vul je muffinvormpjes (in een bakvorm) voor 3/4 met het mengsel en zet ze 20 minuutjes in de oven. Laat daarna even afkoelen in de bakvorm en geniet! Verrassend lekker, al zeg ik het zelf!

3 opmerkingen:

  1. Njamnjam, Vegan Cupcakes staat hier ook op mijn verlanglijstje!
    Ik denk dat je xanthangum wel kan vervangen door agaragar (aangezien het een verdikkingsmiddel is) of Arabische gom? Potato starch is gewoon zoiets als maïzena maar dan van aardappel gemaakt ipv maïs. Met de Garbanzo-Fava Bean Flour kan ik je echter niet helpen :p (Flandria Foods heeft wel bonenbloem maar ik weet niet precies welke soorten)

    De cupcakes zien er in elk geval erg lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat waren ze ook! Vegan Cupcakes Take Over The World is dan echt wel een aanrader. Ik heb er de golden vanilla cupcakes ook nog uit gemaakt vorige week, echt super! Daarin heb ik inderdaad maïszetmeel gebruikt. Merci voor de andere tips :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet het wel :)
    Patato starch is aardappelzetmeel (niet maizena dat is maiszetmeel) en kun je gewoon van de honig/knorr krijgen (in Nl in ieder geval). Xanthumgum kun je hier bij de biologische winkel krijgen of anders via iherb.com en tenslotte Garbanzo flour is sojaboonmeel en kun je bij de toko krijgen!
    Cakejes zien er super lekker uit en ik wil ook naar die bakerij!

    BeantwoordenVerwijderen