maandag 20 juni 2011

Groentetaart met zoete tomatensalsa

Groentetaarten zijn voor mij ideale werkweekavondkost, misschien niet altijd even lijnvriendelijk (go easy on the cheese!), maar de afwas achteraf, veggie/meaty verdeelbaarheid en bereidingstijd vallen heel goed mee. Zo'n hartige taart moet dan wel even de oven in, de voorbereiding is meestal minimaal en ondertussen kan je iets anders doen: blogsurfen, boekje lezen, glaasje wijn drinken, en/of een lekkere salsa uitproberen om erbij te serveren!


Dit heb je nodig voor deze taart (voor 2 hongerige personen):
  • 2 wortelen
  • 1 prei
  • 1/2 broccoli
  • 100 g Philadelphia Light
  • 3 eitjes
  • 1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
  • 1 klein handje verse kruiden (ik nam basilicum, platte peterselie en verse oregano)
  • Olijfolie
  • Peper & zout van de molen
  • Rucola of andere sla als garnituur


Zo maak je het:
Maak de prei, wortelen en broccoli schoon, snijd in ringetjes, reepjes en roosjes en zet een antikleefpan op het vuur met een scheutje olijfolie. Stoof er eerst de worteltjes in, voeg na een paar minuten de broccoliroosjes aan toe en ten slotte de preiringen. Laat een paar minuten stoven en kruid met peper en zout en zet dan even opzij. De groenten mogen nog heel al dente zijn, want ze gaan straks nog een tijdje de oven in!




Haal het deeg alvast uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven alvast voor op 180° C. Klop intussen de eitjes los met de kaas tot een homogeen mengsel, laat die armspieren maar werken, en voeg er de fijngesneden verse kruiden aan toe.




Schik het deeg in een ovenschaal en prik veel gaatjes in de bodem. Verspreid er dan de groentjes op en werk af met het eiermengsel. Vouw de deegrandjes dicht voor een stevig resultaat.




Zet een half uur in de oven en doe iets leuks ondertussen, de avonden zijn al kort genoeg!


Dit heb je nodig voor de salsa:
  • 3 rijpe tomaten, ontpit en ontveld
  • 1/2 kleine rode ui
  • Een paar blaadjes platte peterselie
  • 1 eetlepel azijn (ik gebruikte frambozenazijn, het mocht zoet zijn nietwaar)
  • 1 koffielepel rietsuiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper & zout van de molen

Zo maak je de salsa:
Snijd de tomaten in blokjes, hak de ui heel fijn en de peterselie ook. Meng alles goed samen met de olie, azijn, suiker en kruid met een klein beetje peper en zout. 




Laat eventjes intrekken en serveer met rucola bij de groententaart!


2 opmerkingen:

  1. groententaarten zijn inderdaad 9 keer op de 10 gigantisch lekker. Dit recept ziet er ook heel lekker uit, al zou ik geneigd zijn om er wat schimmelkaas of sterke geitenkaas in de kwakken, persoonlijk. Maar ik denk wel dat ik het eens uit probeer in de komende weken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. met zo'n kaas erbij zal het in ieder geval wat pittiger zijn! geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen