zondag 27 februari 2011

Wortelburgers

Back in town na een weekje New York City. Het was weer fantastisch, deze stad blijft toch erg hoog in mijn top 10 vakantiebestemmingen staan... We hebben er uiteraard ook geweldig lekker gegeten en zelfs geen enkele fastfoodketen gedaan. En dat laatste is een hele prestatie in the US of A. Wel een paar lekkere veggieburgers gegeten in ouderwetse diners, dat smaakt mij toch altijd hoor. Ik vond er bij Barnes & Noble toevallig dit leuke kookboekje over van Lukas Volger. Boordevol leuke veggieburgerreceptjes!




Binnenkort probeer ik hier zeker iets van uit, maar nu eerst nog een receptje van voor de reis. Ik zag op een blog, ik kan me helaas niet meer herinneren dewelke, een soort van Marokkaanse wortelkoekjes. Dat zag er wel leuk uit en het inspireerde me ook voor deze burgers. Wortel, kikkererwten en couscous zijn en blijven een winning team! 


De couscous en kikkererwten zijn dan wel meer zuiders getint, ik ging toch liever voor een meer noordelijk smaakje met graanmosterd en thijm, altijd lekker bij worteltjes. Niets houdt je uiteraard tegen om je potje ras-el-hanout nog eens van onder het stof te halen en de Marokkaanse toer op te gaan!


Dit heb je nodig voor 4 large, 6 medium of 8 small burgers:
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt (240 g)
  • 2 middelmatige wortels
  • 1 ui
  • 70 g couscous
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 koffielepel graanmosterd
  • 1 koffielepel gedroogde thijm (of iets meer verse)
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • Peper & zout van de molen
  • Olijfolie


Zo maak je ze:
Breng een anderhalve liter water aan de kook met het bouillonblokje. Schil de wortels en snijd in schijfjes. Giet de kikkererwten af en kook ze samen met de wortelschijfjes gedurende 15 à 20 minuten gaar. Maak intussen de ui schoon en hak fijn. Neem dan een antikleefpan en zet deze met en scheutje olijfolie op en middelmatig vuur, fruit er de ui in. Zet opzij en laat even afkoelen. Maak ten slotte de couscous klaar volgens de instructies op de verpakking, gebruik hiervoor eventueel wat bouillon van de worteltjes/kikkererwten. Wanneer deze laatste gaar zijn, giet je ze af en laat even afkoelen.




Doe de gekookte wortelen en kikkererwten in de keukenrobot en mix ze glad. Doe in een mengkom en voeg er de couscous, bloem, paneermeel en sesamzaadjes aan toe.




Meng goed en voeg ten slotte de uitjes, mosterd en thijm toe en kruid met peper en zout van de molen. Meng een laatste keer goed door elkaar en laat even opstijven in de koelkast.




Zet dan opnieuw een antikleefpan op een hoog vuur met een flinke scheut olijfolie. Wanneer de olie heet is, zet je een dresseerring in de pan en doe je er een deel (afhankelijk van de grootte van je ring) van het burgerbeslag in. Druk goed aan. Verwijder na enkele minuten de ring en laat nog een minuutje verder bakken. Draai de burger daarna om met een spatel en laat opnieuw enkele minuutjes goudbruin bakken. Laat de burger even uitlekken op wat keukenpapier en bak intussen de andere burgers.



Serveer tussen een (volkoren-)broodje met wat sla en een sausje naar keuze!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten