woensdag 10 november 2010

Preiflapjes met camembert en een fluweelzacht sausje

Een paar weken geleden was ik voor een gezellig weekendje in Valencia met enkele vriendinnen. Geweldig mooie stad waar het bovendien nog geweldig mooi weer was voor eind oktober. We hebben er ook heel lekker gegeten. Van origineel vegetarisch (hierover een andere keer meer), tot een snelle hap. Empanadas bijvoorbeeld, van die lekkere flapjes gevuld met vanalles en nog wat. In een flapje, daar had ik nog wel eens zin in. Ik maakt het door tijdsgebrek met kant-en-klaar bladerdeeg, wat wel een ander stoort crunch als resultaat heeft.


In het miezerige België is de herfst intussen volop aan de gang en dus koos ik voor prei als vulling, lekkere herfstprei. En dan camembert. Nooit echt een fan van geweest bij brood, maar in Valencia ontdekte ik bij een tapasetentje gefrituurde camembert met een bosbessensausje, verrassend lekker was dat. Van gesmolten camembert lust ik wel kaas. (Haha) De mosterd voor het sausje ten slotte, haalde ik opnieuw in de lessenreeks Fingerfood. Heel eenvoudig, op basis van courgette en roomkaas. Misschien een leuke voorgerechtje voor de feestdagen?  


Dit heb je nodig voor 4 voorgerechtjes:
  • 4 bladerdeegjes (ik gebruikte 1 rol kant-en-klaar taartdeeg)
  • 2 stengels prei
  • 1 klontje boter
  • 1/2 camembert
  • Een scheutje melk
  • Peper & zout van de molen
  • 1 courgette
  • 250 ml water
  • 1/2 groentenbouillonblokje
  • 3 eetlepels Philadelphia (Light) of een andere room- of plattekaas (Mascarpone ofzo)
  • Wat verse bieslook
Zo maak je de flapjes:
Snijd de preistengels overlangs in 2 en was goed onder stromend water. Snijd in dunne halve ringetjes. Zet dan een antikleefpan op een middelmatig vuur en doe er het klontje boter in. Stoof er de prei in tot deze zacht is en er geen vocht meer in de pan is. Kruid met peper en zout. Zet opzij en laat wat afkoelen. 


Verwarm dan alvast de oven voor op 200° C. Schil de courgette, het hoeft niet, maar voor deze saus oogt het gewoon wat aantrekkelijker. De saus wordt gemixt en dan zijn die kleine stukjes schil misschien minder "mooi". Verwijder wel de zaadlijsten en snijd in blokjes. Breng het water met het halve bouillonblokje aan de kook en laat de courgetteblokjes er gaar in worden. Ondertussen kan je alvast het bladerdeeg klaarleggen. Als de courgette helemaal zacht (super gaar!) is, mix je ze glad samen met wat van de bouillon overblijft. Voeg dan de roomkaas toe en mix nogmaals. Proef of de saus nog bijgekruid moet worden. Ik proefde uitgebreid en vond het niet nodig. :)




Beleg elk bladerdeegje met ongeveer 2 eetlepels gestoofde prei en 1 sneetje camembert. Vouw de flapjes zorgvuldig dicht en duw stevig aan. Leg ze op een bakpapiertje, bestrijk ze met wat melk en bak ze gedurende ongeveer 15 à 20 minuten goudbruin. Serveer met het sausje en wat verse, gesnipperde bieslook.


Tip: Maak de flapjes 2 tot 3 keer zo klein en serveer als hapje met hetzelfde sausje uiteraard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten