maandag 4 oktober 2010

Courgettepannenkoekjes

Sinds enkele weken volg ik een 6-delige lessenreeks "Worldwide fingerfood & tapas". Het is geen vegetarische cursus, dus is het elke les hopen op vegetarisch aanpasbare hapjes. De eerste les maakten we o.a. een Indisch gekruid maïspannenkoekje met een scampi en mieriksworteldressing. Dit keer had ik zoals zo vaak meer zin in Italiaans. Bovendien blijkt het courgetteseizoen nog steeds niet voorbij, tijd dus voor een courgettepannenkoekje. Zeer lekker met ricotta (of mascarpone) gemengd met wat fijngesneden zongedroogde kerstomaatjes en zwarte olijven. Een schijfje mozzarella en eenvoudig tomatensausje zouden er ook heel goed bij passen. Mijn pannenkoekjes waren vrij groot zodat het een volwaardig voorgerechtje werd, maar het kan dus zeker ook als hapje of in een vormpje voor de kids!



Dit heb je nodig voor 4 personen (4 grote of 8 kleine pannenkoekjes):
  • 1/2 courgette
  • 1 ei
  • 3 à 4 eetlepels zelfrijzende bloem
  • Een scheutje melk
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1/2 koffielepel Italiaanse kruiden (oregano, rozemarijn, marjolein, chilipeper, ...)
  • Olijfolie
  • Peper & zout van de molen
Zo maak je ze:
Maak de courgette schoon, verwijder de zaadlijsten, maar laat de schil eraan. Snijd in hele kleine blokjes en bak ze ongeveer 10 minuten aan in wat olijfolie (in een antikleefpan), kruid met peper en zout. Zet de pan opzij en laat de blokjes daarna uitlekken op wat keukenpapier. Zet opzij.



Kluts daarna het eitje los in een kom, voeg de bloem toe en wat melk. Meng alles goed tot je een dik beslag, voeg eventueel nog wat melk toe. Voeg ook het paprikapoeder en andere kruiden toe naar smaak en meng vervolgens met de courgetteblokjes. Neem de pan van daarnet en voeg er nog wat olijfolie aan toe. Als deze heet is, zet je een ringetje of een ander vormpje in de pan en doe er enkele eetlepels beslag in. Laat een minuutje of 2 bakken en duw dan het pannenkoekje uit het ringetje. 



Draai de pannenkoek daarna om met een spatel en bak de andere kan ook een minuutje. Doe hetzelfde met de rest van het beslag. Je hoeft de pannenkoekjes niet per se met een vormpje te bakken, zonder lukt het ook. Dan heb je gewoon een onregelmatigere vorm.



Tip: Heb je nog wat pannenkoekjes over? Ze zijn ook lekker als snack, opgewarmd, met wat gesmolten cheddar erover!    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten